zondag 10 maart 2013

Sallandtrail 2013

Sallandtrail 9 maart 2013,

Met een 5-tal atleten van AV Heerenveen vertrokken we om kwart voor acht bij de atletiekbaan in Heerenveen om op tijd in Nijverdal te zijn voor deelname aan de Sallandtrail. Voor Joke en Peter zou dit hun eerste deelname aan een trail betekenen. Voor Ienskje en Jikke was dit hun tweede trail na eerder in Den Helder te hebben gelopen.
De afgelopen winter heb ik drie maal een trailrun training georganiseerd op de Havelterberg. Enthousiast geworden hebben ze ingeschreven voor de Sallandtrail. Helaas kon een drietal ivm blessures niet mee.
Op de Havelterberg hebben we mooi kunnen trainen voor deze trail. De eerste training in december single track met veel modder, kuilen en water. Vergelijkbaar met de Sallandtrail zaterdag.
De laatste training is de nodige aandacht besteed aan paden met boomwortels. Deze training kwam nu ook erg van pas. Verder veel aandacht voor tips en trucs voor het lopen van een trail.
Tegen negenen kwamen we mooi op tijd aan in de sporthal annex zwembad in Nijverdal. Na het startnummer te hebben opgehaald nog even tijd voor een kopje koffie voordat we ons gingen omkleden.
Om 10 uur gingen de dames en heren weg voor hun 50km race. De 25km start een kwartier later.
Nadat we de 50km lopers hadden uitgezwaaid snel nog even naar het toilet; jas uit en naar de start.
Exact 15' na de start van de 50km mochten wij vertrekken voor onze Sallandtrail.
Eigenlijk kan ik over de wedstrijd kort zijn. 25km genieten van de mooie bossen rond Hellendoorn en Nijverdal. Bospaden waar je anders eigenlijk nooit komt. Afwisselend en als toetje op het eind nog door een diepe zandkuil heen. Even pittig, maar dat hoort er bij. Onderweg was er één zeer verzorgde verzorgingspost op het 13km punt waar van alles te verkrijgen was; tot vlaai aan toe. Niet te vergelijken met een wegwedstrijd waar je gemiddeld om de 5km een bekertje water krijgt. De trail moet het doen met minder verzorging onderweg, dus je dient zelf ook het nodige mee te nemen. Sommige wedstrijden is dit zelf verplicht. Maar als er dan verzorging is onderweg bij een trail, dan is dit ook prima verzorgt.



Tevreden finish ik na 1u52. Vooraf had ik een doel van onder de twee uur gesteld. Echter met een trail weet je nooit hoe het loopt en waar je op uit zal komen. We drukken bij de start onze stopwatch dan wel in, maar onderweg hebben we geen tijd om op het klokje te kijken. Blijven opletten waar je loopt en waar je je volgende stap neer zet. Mocht je even tijd hebben om ergens naar te kijken, dan is het naar de mooie omgeving waar we door mochten lopen.

Na de finish werden we opgevangen door de organisatie die ons met een brede smile stond op te wachten. Bij de finish was ook alles weer prima voorzien in de vorm van eten en drinken. 
Na de 25km heb ik even snel wat gegeten en gedronken, snel een overbroek, droog shirt en jack aangedaan om nog 10km 'uit te lopen'. Weer de route van de 25km opgepakt en na 6km even overdwars om vervolgens de laatste 4km van de trail weer te lopen. 2km voor de finish kwam ik Ienskje achterop en samen  zijn we naar de finish gelopen. Aldus 35km gelopen vandaag; de voorbereidingen gaan zeer goed. Straks over een paar weken de Drents Friese Wold marathon.

Peter en Joke hebben met veel enthousiasme hun eerste trail gelopen. Wel een keer gevallen, Peter zelf twee keer, maar die had dan ook niet deelgenomen aan de trainingen en zodoende wat hints niet gekregen.

Voor zondag had ik nog een korte duurloop op de agenda staan, maar ik heb maar besloten deze niet te doen. Even een dag lekker niets doen en rust nemen. Is ook wel eens lekker na een volle week met veel loopkilometers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten